Az optimális felhasználói élmény érdekében a csakratea.hu oldal is használ Cookie-kat. A "beállítások módosításá"-ra kattintva beállíthatod hozzájárulásodat a marketing célú cookiek használatához. A működési cookiek a weboldal működéséhez szükségesek.
Bővebb infot az Adatkezelési tájékoztatóban olvashatsz.

Rooibos, az afrikai vöröstea

A rooibos növényről:

rooibos tea

A vörös fokföldirekettye (Aspalathus linearis), másik nevén rooibos (azaz vörös bokor) hajtásaiból készülő tea az utóbbi időben Magyarországon is kedvelt ital lett.
A teacserjétől teljesen különböző növényről van szó, mely kizárólag Dél-Afrikában őshonos. Hazájában évszázadok óta használják italként és színezőanyagként is.
A növényről először 1-1,5 éves korában szüretelik le a zsenge hajtásokat, melyek feldolgozása is kizárólag kézzel történik.
A rooibos fermentálás közben kapja a jellegzetes vörös színét. Ezt követően gőzöléssel sterilizálják, szárítják. Létezik fermentálás nélkül készülő zöld rooibos is, aminek még magasabb az antioxidáns tartalma. 

Így készítsd el a rooibos teát:

1 teáskanálnyi rooibost forrázz le kb 2,5dl vízzel, és ízlés szerint kb. 5-7 perc elteltével szűrd le. 
A vörös tea íze a fekete és zöld teáknál édeskésebb, alacsony cserzőanyag tartalma miatt is kevésbbé igényli az ízesítést. 
Kevésbbé érzékeny a túláztatásra. Ha véletlenül néhány perccel tovább maradt vízben, nem jelentősen változtatja meg az ízét.

A rooibos főbb élettani hatásai, jellemzői:

  • Reggel és napközben élénkítő, koffeinmentes energiafeltöltő. 
  • Este nyugtató hatása van 
  • Ásványi anyagokban gazdag (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz)
  • Idegrendszer harmonizáló, álmatlanság esetén is kedvelik
  • Antioxidáns tartalmával segíti az immunrendszert.
  • Görcsoldó
  • Gyulladásgátló
  • Segíti az emésztést
  • Külsőleg bőrnyugtató hatását is kihasználhatjuk: ekcéma, kiütések esetén fürdőbe tehetjük vagy krém összetevőként megtaláljuk.
Hidegen és melegen is fogyasztható.
Leggyakrabban aromamentesen forgalmazzák, de néhány teamárkánál megtalálhatunk aromás (pl vaníliás vagy gyümölcsös) változatot is.
 
Gyógynövényekkel is jól kombinálható. Arra érdemes odafigyelni, hogy ne erős aromájú vagy nagyon hosszú áztatási idejű gyógynövényekkel társítsuk.
 
További cikk a rooibosról: Így ízesítsd a rooibos teát
Tartalomhoz tartozó címkék: gyógynövény rooibos