Ez itt a Csakra tea hírek központja, ahonnan mindig a legfrissebb infókat gyüjtheted be :)
Mezei zsurló

Mezei zsurló

A zsurló legismertebb hatásai a veseműködéshez kapcsolódnak. Magyar népi nevei: kannamosófű, bábagu­zsaly, cindrót, békarokka, sikárlófű, ólomsimítófű, békaláb.

A mezei zsurló fiatal, ún. meddő hajtását használják gyógyászati célra, melyet június-augusztus folyamán érdemes gyűjteni.

Hatóanyagai:

Kovasav, szilicium, flavonoidok, kis mennyiségben alkaloidok 

Hatásai:

Elsősorban veseműködés javítására, vízhajtásra használják. Kihajtja a vesekövet, vesehomokot, megszünteti a húgyúti fertőzéseket.
Fontos összetevője vértisztító kúráknak. Segít a lerakódott zsírok oldásában, ezért fogyasztó hatása is van.
Szilícium és szerves ásvány tartalma miatt kiváló tonizáló, erősítő hatású. 
Csontok, köröm, fogak erősítésére is használjuk. Csontritkulás esetén porrá őrölve is lehet fogyasztani.Köszvény, reuma esetén gyakran alkalmazzák.
Jó vérzéscsillapító.

Felhasználási módok

Tea: 1 csapott evőkanál zsurló füvet 2,5dl vízben 2-3 percig főzzük.
Dunsztkötés: egy marék zsurlót teszünk a szitába, amit forrásban levő víz fölé helyezünk. Ha a fű forró lesz és megpuhul, vászonkendőbe csavarva a beteg testrészre tesszük. Melegen be kell takarni, a kötés több órán keresztül a testen maradhat. 
Ülőfürdő: 100g zsurlót hideg vízben áztatunk (8-10 órát), majd felforraljuk és a fürdővízhez öntjük. Javasolt fürdési idő 20 perc. A víz lepje el a vese tájékát.


Anyalevél - a tisztuláshoz

Anyalevél - a tisztuláshoz

Az anyalevél, más néven szenna termés számos gyógyhatással bír. A szenna Kelet-Indiában termesztett bokor, levele a szenna levél, termése az anyalevél.

Leggyakrabban növényi hashajtóként alkalmazzák, növeli a bélmozgást, gátolja a víz és az ásványi anyagok visszaszívódását a vastagbélből. Alkalmas az egész emésztőcsatorna átmosására, a lépben lerakódott feldolgozatlan anyagok kipucolására. 

Lázcsillapító hatású, csökkenti a belső tűzérzetet. 

Hurutos, nedves asztma esetén jótékony hatású. 

Csökkenti a lelki teher és a melankólia érzetét, növeli a szellemi befogadó készséget, frissít és aktivizál.

Erős hatása miatt magában történő fogyasztása ritka, de a fogyasztó, anyagcsere-fokozó, epehajtó, bőrtisztító, illetve a vérkeringést javító gyógyteák meghatározó alkotórésze.

Ellenjavallatok! Az anyalevél irritálja és szárítja a nyálkahártyát, így gyulladások, tápcsatornafekély, kiszáradás, legyengült, hasmenéses állapotok esetén, illetve görcsöknél a fogyasztása nem ajánlott. A gyomor és a belek sebei, fekélyei esetén ne fogyasszuk.

Hosszú távú vagy nagy mennyiségű fogyasztása nem javasolt. Használata terhességi, szoptatási időszak alatt és 12 év alatti gyermekek számára nem ajánlott! Szárító hatása miatt ügyelni kell a megfelelő folyadék bevitelre, és az ásványi anyagok pótlására.

Nagyobb adagban hascsikarást okozhat, normál napi adagja 1-2g levélpor. (a Gyökércsakra tea egy adagjában ennek töredéke szerepel) 

Fogyasztása: 

1-2g növényt 2,5dl vízzel forrázva, este javasolt elfogyasztani. Hatása 6-8 óra elteltével jelentkezik.


Csipkebogyó - a vitaminforrás

Csipkebogyó - a vitaminforrás

A csipkebogyót Magyarországon szinte mindenütt megtalálható. Van, ahol vadrózsának és vagy csipkerózsának is nevezik, hivatalosan azonban gyepűrózsának hívják. Sok helyen megterem, leginkább hegyoldalakon, erdőszélen, irtásokban találkozhatunk vele.

Ismertségét jelzi az is, hogy a köznyelvben számos egyéb névvel illetik, úgymint bicskefa, csipkefa, ebcsipke, ebrózsa, istenátkoztafa, parlagi rózsa, tüskefa. A termésére is nagyon sok kifejezést hallhatunk: bicske, csipke, csipkebogyó, csipkenye, csirke, gugya, hecsedli, hecsepecs és szaragógya. 

Hatóanyagai: 

A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin és ásványi anyagok találhatók benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. 
Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. 
Enyhe vízhajtó. Szabályozza az erek áteresztő képességét, erősíti az érfalakat, ezáltal gyorsítja a véráramot, ennél fogva érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére, kezelésére is használható. 
A virág szirmai enyhe hashajtó hatással bírnak, levele hasfogó. A termésében, a csipkebogyóban sok C-vitamin van, egy kicsi bogyóban több, mint egy nagy citromban! Ha C-vitamin tartalmát szeretnénk megőrizni, ne forrázzuk! Fontos téli vitaminforrás a nátha megelőzésére. 
A csipkemagban csak E-vitamin van, teája epekőoldó hatású, hólyagbántalmak ellen is nagyon jó. 
Húgyhajtó hatású, vesehomokra és vesekő leválasztásra is használható. 
A csipkehús kedvezően hat a cukorbetegségre, jó emésztésjavító. Immunerősítő hatása van, különösen ajánljuk stresszoldásra, dohányosoknak pedig azért, mert a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezetből. 
Nyugtatja az idegeket, általános erősítő hatása van.

Gyűjtése:

A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be. A termés színe változó, a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már puha húsú túlérett. Jóllehet a túlérett bogyó édes, C-vitamin- tartalmának nagy része ekkorra elvész.
A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. Csipkebogyótea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet.

Hogyan használjuk?

Gyógytea: Készítéséhez egy csapott evőkanálnyi csipkebogyót vagy csipkehúst 3-4 óráig hideg vízben áztatunk, majd hidegen vagy langyosra melegítve megisszuk. Napi 2-3 csészével is fogyaszthatunk belőle. 
A friss virágból készült igen jóízű tea kiváló hashajtó. Napi egy csészével kell inni lefekvés előtt.
Gyógybor: A csipkebogyóbor főleg idősebb korban kitűnő házi szer a hólyag és a vese rendszertelen működése ellen. 
Egyéb felhasználás: A termésből készülhet még lekvár, likőr, szörp, mártás. A lekvárhoz a csipkehúst használjuk mag és szőr nélkül. A megtisztított, nyers csipkehúst turmixoljuk, majd azonos mennyiségű mézet vagy cukrot adunk hozzá, hűtőben tároljuk.