Ez itt a Csakra tea hírek központja, ahonnan mindig a legfrissebb infókat gyüjtheted be :)
Palástfű - a nők gyógynövénye

Palástfű - a nők gyógynövénye

A Palástfű általános javallatai: nőgyógyászati problémák, nehezen gyógyuló sebek kezelése.

Népies neve: boldogasszony palástja vagy tenyere. Lényege és feladata a védelem, a beburkolás. 
Magasan fekvő hegyi réteken termő növény. Hét-kilenc karéjú, félkör alakú levele van, szívós, nem túl magas száron, ernyőcskében csoportosulva, apró, zöldes­sárga virága áprilistói júniusig, néha még tovább is virágzik. 
A növény föld feletti részét használjuk fel. 
Hatóanyagai:
Csezőanyag, szalicilsav-származékok, illóolaj, szerves savak, ásványi anyagok 

Hatásai:

 • Összehúzó, enyhe vérzéscsillapító, görcsoldó.
 • A nők gyógynövénye: cickafarkfűvel keverve petefészek gyulladások, menstruációs zavarok, fehér folyás, alhasi panaszokra alkalmazzák. 
 • Kedvezően hat a női szervezetre pubertás és klimax időszakában is.
 • Étvágytalanságnál fokozza a gyomorsav képződést, így javítja az emésztést.
 • Külsőleg lassan gyógyuló sebekre, fekélyre, bőrgyulladásra használható.
 • Terhesség alatt: magzat megtartása koraszülés veszélye esetén, méhszalagok erősítésére szokták javasolni. 

Felhasználása:

Tea: 1 púpozott teáskanálnyi füvet adunk 1/4 liter vízhez. Csak forrázzuk, 10-13 percig állni hagyjuk.
Pakolás: a friss növényből megfelelő mennyiséget megmosunk, egy deszkán összezúzzuk és felrakjuk.
Fürdőadalék: egy teljes fürdőhöz 200g szárított vagy néhány marék friss füvet adunk, egy vödör hideg vízben éjszakára beáztatjuk, másnap az egészet fölmelegítjük és ezt a folyadékot a fürdővízbe öntjük.                                                               


Pásztortáska - a vérzéscsillapító

Pásztortáska - a vérzéscsillapító

A pásztortáskát vérzéscsillapításra már Néró császár görög orvosa is használta. A neve arra utal, hogy a pásztorok is használták állatgyógyászati célokra: a juhoknak ellés után méhvérzés csillapítására adtak belőle.

Népies nevei: gezemice, paperszénye.
Virágos, levels szárának felső részét használjuk fel. 
A pásztortáska hatóanyagai: A drog biogén aminokat és vérzéscsillapító peptidet, szaponint, flavonoidot, gyantát, káliumot, kálciumot és C-vitamint tartalmaz. 

A pásztortáska alkalmazása

A pásztortáska sok közös vonást mutat a palástfűvel, mindkettő túlzás nélkül a nők doktora, hiszen a legjobb vérzéscsillapító gyógynövények. A pásztortáska mindenféle vérzést, orrvérzést, gyomor- és bélvérzést, vérvizelést, vérköpést is csillapít. 
Menstruációs fájdalmakra, változó kori bő vérzésre is alkalmazzák, szabályozza a menstruációs ciklust. Stimulálja a méhizmokat, így csökkenti a menstruációs fájdalmat. 

Tea készítése:

1 csapott evőkanál teafüvet leforrázunk 2,5dl forró vízzel, 12-13 percig állni hagyjuk, langyosan fogyasztjuk. Erős havi vérzés esetén napi 1-2 csészét érdemes inni. Gyomor-, bél, orrvérzés esetén napi 2-3 csészét igyunk addig, amíg a vérzés meg nem szűnik.
Orrvérzés esetén teába mártott tampont az orrlyukba téve szintén csillapítja a vérzést.
Vérnyomáscsökkentő keverék: 80% galagonya + 20% pásztortáska (a vérkeringés gyorsításán keresztül tisztítja az ereket. – Gyuri bácsi javaslata
Káliumtartalma révén a szívműködésre is jó hatást gyakorol. 

Tinktúra: Frissen szedett pásztortáskát levelestől, szárastól, virágostól, termésestől vagdaljunk fel, lazán töltsük üvegbe, öntsük rá 38-40%-os gabona vagy gyümölcspálinkát (hogy teljesen belepje a növényt), két hétig hagyjuk állni a napon vagy más meleg helyen, szűrjük le, tegyük sötét, jól zárható üvegbe. Ebből az oldatból naponta 3x12 csepp vízben vagy teában oldva fogyasztandó.
Minden izomfájdalomra használható, kézzel történő helyi bedörzsöléssel. 

Ülőfürdő: 200g pásztortáskát 5 liter vízben egy éjszakán át ázni hagyunk, másnap felmelegítjük, és az ülőfürdőhöz adjuk. A vérző aranyeret külsőleg pásztortáska főzetével mosogassuk és vegyünk ülőfürdőt. 

Kenőcsöt is készíthetünk belőle aranyérre, körömvirággal társítva. 

Kötés, borogatás: A teakészítéskor használt és leforrázott füvet ne dobjuk ki, hanem éjszakára tegyük a lábra, oda, ahol görcsöl, és hagyjuk rajta a dunsztkötést reggelig. Ezzel javítható az alsó végtagi rossz vérkeringés is. Mivel gyakorta támadja meg a növényt gomba és leginkább a poros, útmenti területeken található, ezért inkább gyógyszertárból, ellenőrzött gyűjtésből származó drogot használjunk! 

Figyelmeztetés:

Terhesség, szoptatás idején nem ajánlott a fogyasztása. Tartós, nagy mennyiségű fogyasztása befolyásolhatja a pajzsmirigy működését.


Tarackbúza

Tarackbúza

Segítséget nyújt a vesehomok lökésterápiájában valamint a húgyúti fertőzéseknél. A népi gyógyászatban reumatikus panaszokra alkalmazzák.

Népies nevei: ebgyógyítófű, tarackfű, tarack
A pázsitfűfélék családjához tartozik. Magas növésű évelő szálfű, gyökere messze kúszó tarack, ezáltal terjed, szaporodik. A tarackbúza Európában, Ázsiában és Észak-Afrika mérsékelt éghajlatú részein valamint az indiai szubkontinensen honos gyom és gyógynövény. Magyarországon igen elterjedt szántóföldeken, kertekben, útszélen, folyóparton.
Júniustól augusztusig gyűjtik. A több méter hosszú elágazó tarackot általában gyomos területekről boronával összeszedik, majd a gyökértörzset megtisztítás után napon szárítják. 

Hatóanyagai:

Polifruktán (inulinszerű triticin), nyálka-poliszacharid, szaponin, cukoralkohol, illóolaj, agropyren poliin, vanillosid, fenilkarbonsavak, kovasav, szilikátok 

Hatásai:

 • Enyhe vízhajtó
 • Enyhe hashajtó (gyerekeknek is adható)
 • Vérnyomás csökkentő (vízhajtással összefüggő hatás)
 • Köhögés csillapító
 • Koleszterinszint csökkentő
 • Vértisztító
 • Elhajtja a vese- és epekövet, megakadályozza a képződését
 • Elősegíti a húgysav ürítését (köszvény ellenes!)
 • Féreghajtó
 • Természetes antibiotikum

Külsőleg: Hámosító hatása miatt bőrkiütésekre, valamint pattanásos bőrre is segítséget nyújt. 
Homeopátiás szerként húgyúti gyulladásra adják. 

Jellegzetessége: a talajban található világos színű tarack gyökere minden darabja képes teljes értékű, új hajtást nevelni, emiatt a kertekben nem örvend népszerűségnek. 

Elkészítése:

Monoteaként ritkán használjuk, általában keverékek része. Ha mégis magában fogyasztjuk, akkor a teát főzéssel készítjünk a gyökeréből: 2 teáskanál száraz gyökeret 5-10 percig főzünk 2,5dl vízben, naponta 3-szor lassan kortyolva ihatjuk. 
Külsőleg: a főzetet használjuk pattanásos bőr lemosására, vagy megdagadt végtagok borogatására.